Wat is teruggetrokken tandvlees?

Tijdens het proces van het doorbreken van een nieuwe tand of kies wordt gaandeweg steeds meer zichtbaar van de tandkroon. Rond de leeftijd van 20 jaar stabiliseert dit en ligt het tandvlees ongeveer 1-2 mm boven de glazuur-cement grens. Dit is de overgang van de tandkroon naar het worteloppervlak. Als het tandvlees onder deze grens is gelegen, ligt een deel van het worteloppervlak bloot. Dit noemen we een teruggetrokken tandvlees of een recessie. Dit kan de gevoeligheid met koude en warmte verhogen en het risico op gaatjes (cariës) is groter. Tevens kan het de tanden minder mooi maken, omdat ze langer lijken en de kleur van het worteloppervlak donkerder is.

Recessies of teruggetrokken tandvlees is vaak het gevolg van een combinatie van verschillende factoren. Het kan o.a. ontstaan door:

  • Poetstrauma; te hard poetsen, een verkeerde poetsmethode of een te harde tandenborstel kunnen het tandvlees beschadigen waarna het terugtrekt.
  • Parodontitis; als het kaakbot rondom de tanden en kiezen afbreekt als gevolg van een tandvleesontsteking, zal het tandvlees ook terugtrekken.
  • Orthodontie; door een beugel veranderd de stand van de tanden en kiezen waardoor tandvlees zich terug zal trekken of juist herstelt.
  • Piercings; als een piercing het tandvlees langdurig irriteert zal het tandvlees ook gaan terugtrekken.

Behandeling

Een mondhygiënist kan tijdens een mondonderzoek bekijken of het tandvlees terug getrokken is en wat de oorzaak is. Daarna zal door middel van adviezen, een gebitsreiniging en eventueel aanvullende behandelingen geprobeerd worden om het tandvlees stabiel te houden. Helaas is spontaal herstel van teruggetrokken tandvlees niet of nauwelijks mogelijk.

© 2021 - Alle rechten voorbehouden - Mondzorg Konings