Een groot deel van de werkzaamheden van een mondhygiënist bestaat uit het verwijderen van al het aanwezige tandsteen, tandplaque en aanslag. Dit kan zowel boven het tandvlees (supragingivaal), als onder het tandvlees (subgingivaal) zijn. Dit wordt professionele gebitsreiniging genoemd. Het doel is om ontstoken weefsels te laten genezen.

Een gebit kan professioneel worden gereinigd met handinstrumentarium en daarnaast wordt vaak ook gebruikt gemaakt van electrische of luchtaangedreven apparatuur. Na het verwijderen van alle tandsteen, plaque en aanslag worden de tanden en kiezen gepolijst om een glad oppervlak te krijgen. Dit geeft een schoon en fris gevoel.

Voordat een gebitsreiniging plaats kan vinden wordt er eerst naar mogelijke ontstekingen van het tandvlees gekeken. Ook kijkt de mondhygiënist met behulp van de pocketsonde waar en hoeveel tandsteen en plaque er tussen de kiezen en onder het tandvlees zit. Dit bepaalt o.a. hoeveel tijd er nodig is voor een gebitsreiniging.

De mondhygiënist kan uw tanden en kiezen voorafgaande aan de gebitsreiniging verdoven als het tandvlees erg gevoelig is. Dit kan met een reguliere verdoving, maar het tandvlees kan ook oppervlakkig verdoofd worden zonder prik.

© 2021 - Alle rechten voorbehouden - Mondzorg Konings