Wat is de oorzaak van een slechte adem?

Bijna iedereen heeft wel eens last gehad van een slechte adem, bijvoorbeeld na het eten van bepaalde levensmiddelen of ’s morgens bij het wakker worden. Ook roken en het gebruik van alcohol zijn van invloed op de adem. Door de tanden te poetsen of iets te eten of drinken is de slechte adem meestal snel verholpen.

Een kwart van de volwassenen heeft vaker last van een slechte adem. Dit kan een grote sociale belemmering vormen. De oorzaak is meestal lokaal en komt vanuit de mondholte, maar het kan ook het gevolg zijn van bijvoorbeeld een aandoening in het maag-darmkanaal of bepaalde geneesmiddelen.

Sommige bacteriën in de mond kunnen (zwavelhoudende) eiwitten omzetten in vluchtige zwavelverbindingen. Deze zwavelverbindingen veroorzaken de onaangename geur en zijn bij zeer lage concentraties al ruikbaar. Ontstekingen van het tandvlees en/of de omringende weefsels (gingivitis en parodontitis) zijn belangrijke veroorzakers van slechte adem. Het achterste deel van de tong en de amandelen hebben een ruw oppervlak waardoor ook deze een belangrijke veroorzaker van een slechte adem kunnen zijn. Veel zwavelvormende bacteriën bevinden zich op deze ruwe oppervlakken.

Behandeling

Als je geregeld last hebt van een vieze smaak in de mond of een slechte adem, bezoek dan een mondhygiënist en laat je gebit en tandvlees controleren. De behandeling is er in eerste instantie op gericht op de bacteriën die de zwavelverbindingen vormen te verminderen. Dit kan o.a. door een zeer goede mondhygiëne (goed poetsen en dagelijks de ruimtes tussen de tanden en kiezen reinigen) en door het dagelijks reinigen van de tong.

© 2021 - Alle rechten voorbehouden - Mondzorg Konings