Wat is parodontitis?

Onder bepaalde omstandigheden kan tandplaque zich ophopen in de ruimte tussen tand en tandvlees. Als deze tandplaque niet adequaat verwijderd wordt door goed te poetsen en dagelijks tussen de tanden te reinigen, zullen de bacteriën in de plaque afvalstoffen gaan uitscheiden. Deze afvalstoffen zorgen ervoor dat het lichaam afweercellen en ontstekingseiwitten in dit gebied los laat. Het gevolg van dit proces is dat ook het kaakbot rondom de tand of kies wordt afgebroken. De ruimte tussen de tand en het tandvlees wordt dan dieper en wordt een pocket genoemd. In deze pocket zal nieuwe plaque ophopen en door afzetting van mineralen wordt dit omgezet tot tandsteen. Uiteindelijk leidt het verlies van botweefsel tot verlies van tanden en kiezen, omdat zij geen omringend steunweefsel meer hebben en los gaan zitten.

Het tandvlees kan bij parodontitis, net als bij gingivitis, rood en gezwollen zijn en makkelijk bloeden bij poetsen of het reinigen tussen de tanden met flossdraad, tandenstokers of ragers. Andere symptomen kunnen zijn: een vieze smaak, slechte adem en tanden die van stand veranderen (meer scheef staan). Pijnklachten komen in veel gevallen niet voor en de andere symptomen kunnen soms ook onopgemerkt of afwezig zijn. Dit heeft als gevolg dat parodontitis vaak pas in een laat stadium gediagnosticeerd wordt en er al veel steunweefsel verloren is gegaan. Laat daarom regelmatig de gezondheid van uw tandvlees controleren bij een mondhygiënist.

Behandeling

Parodontitis is niet op te lossen door alleen beter te gaan poetsen of tussen de tanden te reinigen. De haren van een tandenborstel bereiken de plaque diep in de pockets niet. Deze plaque blijft dus zitten en de bacteriën krijgen ongestoord de kans om zich te vermenigvuldigen. Daardoor zal het verlies van kaakbot steeds verder voortschrijden. Tandsteen zowel in de pocket als boven het tandvlees is te hard om weg te poetsen en zal alleen door een tandheelkundige professional, zoals een mondhygiënist, verwijderd kunnen worden. Het verwijderen van tandsteen en plaque wordt gebitsreiniging genoemd.

Als de plaque en tandsteen is verwijderd in de pocket en het oppervlak van de wortel weer helemaal schoon is, krijgt het lichaam de kans om het evenwicht te herstellen. Het is dan wel erg belangrijk dat de patiënt elke dag zorgvuldig poetst en tussen de tanden reinigt, zodat alle plaque dagelijks verwijderd wordt. Dan raakt de pocket niet makkelijk opnieuw geïnfecteerd.

Als het tandvlees genezen is, zal deze weer strakker tegen de tand of kies aan gaan liggen en daardoor wordt de pocket kleiner (minder diep). Het in het proces verloren gegane botweefsel en steunweefsel komt niet of nauwelijks terug. De behandeling is er daarom voornamelijk op gericht dat de situatie stabiel wordt. Mede daarom is een vroege diagnose zo belangrijk.

© 2021 - Alle rechten voorbehouden - Mondzorg Konings