Wat is gingivitis?

Gingivitis is een ontsteking van het tandvlees rondom de tanden en/of kiezen. Symptomen hiervan kunnen zijn: roodheid, gezwollen tandvlees en bloedend tandvlees. Deze symptomen zijn veelal onopgemerkt of afwezig.

Bacteriën zijn de oorzaak van deze tandvleesontsteking. Deze bevinden zich in de tandplaque die op de tanden en kiezen zit. De bacteriën produceren schadelijke afvalstoffen en er treedt een afweerreactie op. Indien de gingivitis niet behandeld wordt kan dit leiden tot parodontitis, waarbij ook het kaakbot rondom de tanden en kiezen aangetast kan worden.

Behandeling

Gingivitis is op te lossen door beter te gaan poetsen en dagelijks tussen de tanden en kiezen te reinigen met een interdentaal hulpmiddel zoals bijvoorbeeld flossdraad of tandenstokers. Daardoor wordt de plaque met daarin de bacteriën verwijderd. Tandsteen is te hard om weg te poetsen en zal door de mondhygiënist verwijderd moeten worden. Als het tandsteen is verwijderd door de mondhygiënist, en de patiënt zijn/haar mond zorgvuldig schoon houdt zal het evenwicht herstellen en het tandvlees weer gezond worden.

© 2021 - Alle rechten voorbehouden - Mondzorg Konings