Wat zijn gevoelige tanden?

Gevoelige tanden zijn tanden die reageren op koude, warme, zure of zoete etenswaren en/of dranken met een korte, scherpe pijnscheut die vaak omschreven wordt als zenuwpijn. Deze pijn ontstaat soms ook door tandenpoetsen of het gebruik van tandenstokers of ragers.

De reden waarom een tand of kies gevoelig wordt, is dat het tandbeen bloot is komen te liggen. Tandbeen wordt normaal bedekt door glazuur of tandvlees, maar kan in sommige situaties bloot komen te liggen. Bijvoorbeeld door ouderdom, te hard poetsen, als er sprake is van tanderosie of tandvleesontstekingen. Tandbeen is minder hard dan glazuur en heeft een minder dichte structuur. In het tandbeen bevinden zich veel kleine kanaaltjes die richting de zenuw lopen en als deze geprikkeld worden door bijvoorbeeld koude of warmte ontstaat er een pijnscheut.

Behandeling

De mondhygiënist zal door middel van een mondonderzoek en een vragenlijst kunnen beoordelen waarom het tandbeen bloot is komen te liggen en adviezen geven om verdere slijtage te voorkomen en de gevoeligheid te verminderen. Tevens kan er een middel aangebracht worden op de gevoelige tanden die de kanaaltjes in het tandbeen dichtmaken, zoals bijvoorbeeld een fluoridelak.

© 2021 - Alle rechten voorbehouden - Mondzorg Konings