Wat is een droge mond?

Een droge mond is een aandoening met diverse mogelijke oorzaken. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen hyposialie en xerostomie. Hyposialie is een objectief te meten verminderde speekselproductie en xerostomie is een droog gevoel in de mond. Beide vormen kunnen een effect hebben op iemands mondgezondheid, voedingspatroon en kwaliteit van leven.

Speeksel is een doorzichtige vloeistof die uitgescheiden wordt door verschillende speekselklieren in het mondslijmvlies. Water is het voornaamste bestanddeel van speeksel, maar het bevat ook slijm, zouten, enzymen, eiwitten en afweerstoffen. De belangrijkste functies van speeksel zijn:

  • Bevochtiging en reiniging van het mondslijmvlies,
  • Helpt bij kauwen, slikken en spreken,
  • Bescherming tegen tanderosie,
  • Bescherming tegen cariës (gaatjes) in de tanden en kiezen,
  • Eerste stap bij de spijsvertering.

Een droge mond komt vaker voor bij het ouder worden. Medicijngebruik speelt hierbij een belangrijke rol. Ook bestraling van het hoofd- en halsgebied, diabetes, reuma, nierziekten, stress en depressie kunnen een droge mond veroorzaken. Mondademhaling, overmatig gebruik van alcohol, roken en uitdroging bij koorts invloed kunnen tevens een droge mond veroorzaken.

Behandeling

Een behandeling is er in eerste instantie op gericht om de oorzaak van de droge mond te achterhalen. Als er sprake is van xerostomie kan de speekselvloed gestimuleerd worden door:

  • Suikervrije pepermuntjes ,
  • Suikervrije kauwgom,
  • Medicatie aanpassen (in overleg met de huisarts).

Indien de hoeveelheid speeksel niet meer te stimuleren is, bijvoorbeeld bij beschadiging van de speekselklieren na bestraling, kunnen speekselvervangers in de vorm van spoelmiddelen, gel of tandpasta verlichting bieden.

Een gebit is bij een droge mond kwetsbaarder. Verzorg uw gebit daarom extra goed en poets twee keer per dag met fluoridehoudende tandpasta. Probeer ook het aantal eet- en drinkmomenten op een dag te beperken tot maximaal 6 keer en vermijd zure (sport)dranken, vruchtensappen of frisdranken. Gebruik daarnaast ook niet teveel cafeïnehoudende producten en alcoholische dranken. Deze kunnen het droogtegevoel versterken.

© 2021 - Alle rechten voorbehouden - Mondzorg Konings